Két vasi szervezet összefogásával szerelték fel az SOS Gyermekfalu számítástechnika tantermét, a gépek megfelelnek a nemzetközi anyaszervezet előírásainak.

Céges felajánlás érkezett a gyermekfaluba a Rotary Club Szombathely és az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának Vas Megyei Régiója közvetítésével. Az adományból összeállítottak és felszereltek egy tíz munkaállomásból és az azt kiszolgáló szerverből álló tantermet. – Magas kihasználtság mellett annak szolgálatába szeretnénk állítani a termet, hogy a nálunk nevelkedő gyerekek számítástechnikai tudását fejlesszük – fogalmazott az átadón Gagyi Róbert területi igazgató. Pammer István Rotary club elnök kiemelte: adakoznak, amikor lehetőségük van. Az előkészületekről is beszélt: egyéves munka zárult a tegnapi átadóval, egy cégcsoport kérését teljesítették azzal, hogy a gépeknek, a szervernek és a hozzá tartozó kamerarendszernek helyet találtak egy intézményben. A számítógépek mindegyike megfelel az SOS Gyermekfalu-hálózat létesítményeiben üzemeltethető eszközök kritériumainak. BTK

A felajánlás megtétele után az SOS Gyermekfalu hálózat összes magyarországi létesítményét kiszolgáló informatikai vállalkozás tájékoztatott minket arról, hogy a nemzetközi anyaszervezet IT policy-ja szerint minimum 2 Intel Core2 magos processzorral és minimum 4 GB memóriával szerelt gépek üzemelhetnek csak a faluk területén a felhasználói élmény biztosítása érdekében. A háttártároló terület minimumaként ugyanitt 1 TB került meghatározásra.

Az adományozott számítógépek mindegyike teljesíti ezeket a kritériumokat, ráadásul a konfigurációk összeállításánál külön figyelmet fordítottunk arra, hogy az összes lehetséges erőforrást ki tudjuk aknázni (például, a memória modulok kétcsatornás használatának biztosításával és az az azonos időzítésűek párba rendezésével). Az elmúlt 10 év egyik jelentős számítástechnikai trendje volt, hogy az öregecske gépeket SSD meghajtókkal szerelve gyorsítják fel, aminek végeredményeként, azok a mindennapi feladatok ellátásában újra hadra foghatók lettek. Ennek megfelelően az adományozott gépekben olyan 128 GB-os SSD-ről fut az operációs rendszert, illetve a programok, melyek írási és olvasási sebessége is 500mbps fölötti. Mindegyik számítógép márkás, nyugateurópai importból származó, un. „refurbished”, vállalati használatra szánt minőségű PC.

Külön említést érdemel a Fujitsu Siemens szerver, amelyben a 4 magos Xeon processzor mellett (duplázható) 16GB hibatűrő memória teljesít szolgálatot, hogy a Windows szerver operációs rendszer futását gördülékennyé tudja tenni. A szerverben 2 x 1TB WD Black raid edition — menet közben is cserélhető vincseszter — működik együtt un. „tükörözéssel”, ami felére csökkenti az adatvesztés lehetőségét (vagy ha úgy tetszik, duplázza az adatbiztonságot). A két fő vincseszter együttes tárterületével megegyező méretű, harmadik vincseszter gondoskodik a rendszeres mentések helyének biztosításáról. Apróság de egy tartalék vincseszter keret is járt a szervezhez, így a későbbi bővítés anélkül oldható majd meg, hogy az informatikusnak ez „után kelljen rohangálnia”.

A tanterem felszerelésekor először a strukturált ethernet hálózat került kialakításra és a munkaállomások összeszerelése után a teljes kábelezés elrejtése és „lerántás biztossá” tétele következett, így gyakorlatilag egy internet kávézó ergonómiai és biztonsági feltételeinek megfelelő gépterem épült.

A gépekre telepített operációs rendszereket és az irodai programcsomagot az SOS Gyermekfalu biztosította.